Vapaus ja riippumattomuus ovat muodissa

Lisännyt Whim • 08.06.2022

Nykyään ihmiset eivät tyydy vapauden ja riippumattomuuden tunteeseen vain ollessaan lomalla. Yhä useampi pyrkii sisällyttämään nämä teemat myös osaksi arkielämää. 

Elämä on täynnä valintoja ja maailma tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja elämän varrella. Jokainen on oman onnensa herra. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa rakentaa elämäänsä.

Viime aikoina on ollut muodissa vapaan ja riippumattoman elämän tavoitteleminen. Omistusasunnot ovat vaihtuneet vuokralla asumiseen, toimistotyö etätöihin ja oma auto julkisiin kulkuneuvoihin.

On mahtavaa, että nykypäivänä on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja eri tilanteissa. Vanhat kaavat on joskus hyvä kyseenalaistaa. Onnellisuus elämään voi löytyä vapauden tunteesta.

Tilastot eivät valehtele

Vuokra-asuminen on lisääntynyt 2010-luvulla. Vuoden 2020 lopussa kaikista asuntokunnista vuokralla asui perät 34 prosenttia. Lukema on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010.

Myös julkisen liikenteen matkustajamäärien tarkasteleminen osoittaa, kuinka yhä useampi suomalainen on alkanut suosimaan julkisia kulkuvälineitä.

Niin rautatieliikenne, raitioliikenne, metroliikenne kuin linja-autoliikennekin kasvoivat, kun vertaillaan tilastoja vuosien 2010 ja 2019 välillä. Tilastojen vertaileminen vuoteen 2020 ei anna tilanteesta realistista kuvaa, sillä koronapandemia pakotti ihmiset muokkaamaan normaaleja tottumuksiaan.

Sen sijaan taksiliikenne laski samalla aikavälillä. Syitä taksiliikenteen suosion laskuun on monia. Etenkin kaupungeissa ihmiset ovat ryhtyneet liikkumaan lyhyitä matkoja kaupunkipyörillä ja sähköpotkulaudoilla.

Maaliskuussa 2019 Suomeen rantautui kaksi vuokrattavia sähköpotkulautoja tarjoavaa yritystä: TIER ja Voi.  Sähköpotkulautojen suosio onkin lähtenyt valtavaan nousuun.

– Kesäisin taitan matkat kaupungissa mieluummin sähköpotkulaudalla kuin kuumassa taksissa istumalla. Esimerkiksi toissa kesänä olimme Tampereella lomamatkalla ja päätimme lähteä käymään Särkänniemessä. Tyttöystäväni oli jo katsomassa bussiaikatauluja, mutta ehdotin sähköpotkulautojen käyttämistä, kun kerran aurinkokin paistoi. Perille päästyämme huomasimme, että moni muu oli ajatellut samalla tavalla, sillä ”särkkiksen” portilla oli valtava rivistö sähköpotkulautoja, kertoo pääkaupunkiseudulla asuva 31-vuotias Juho.

Koronapandemia teki etätyöskentelystä ”uuden normaalin”. Vuonna 2020 noin puolet Suomessa asuvista palkansaajista oli tehnyt etätyötä ja 92 prosenttia heistä oli tyytyväisiä etätyön sujumiseen.

On hyvin todennäköistä, että tulevaisuudessa etätyömahdollisuudet lisääntyvät ja kehittyvät entisestään. Vapauden tunteen voidaan siis olettaa olevan yhä helpommin saavutettavissa tulevaisuudessa.

Suomi on maailman onnellisin maa

Alkuvuodesta 2021 julkaistiin jälleen Maailman onnellisuusraportti. Suomi oli raportissa maailman onnellisin maa neljättä vuotta peräkkäin.

Mikä suomalaisista sitten tekee niin onnellisia?

Jokaisella on omat syynsä olla onnellinen. Maailman onnellisuusraportissa kiinnitetään huomioita useisiin elämän osa-alueisiin, joilla on vaikutusta ihmiskokemukseen ja hyvinvointiin. Esimerkkeinä mainittakoon korruptiotaso, turvallinen ja puhdas ympäristö, riittävä sosiaaliturva. Ja vapaus.

Suomalaisilla on vapaus tehdä erilaisia valintoja elämänsä varrella, joka lisää onnellisuutta. 

Maailma on yhä pienempi

Liikkumisen helpottuessa ja monipuolistuessa maailma on käymässä yhä pienemmäksi. Lomamatkat toiselle puolelle maailmaa alkavat olla arkipäivää ja myös liikkuminen kotimaassa on helpompaa, kuin koskaan.

Uusien paikkojen, ihmisten ja kulttuurien näkeminen rikastuttaa elämää. Mikäli elämä toisella puolella maapalloa tuntuu kiehtovalta ratkaisulta, ei mikään estä muuttamasta pysyvästi uuteen maahan. Juuri tämänkaltainen riippumattomuus saa ihmiset tuntemaan olonsa vapaiksi ja onnellisiksi.

Uusien paikkojen näkeminen ja uudet kokemukset antavat myös perspektiiviä omaan elämään. Pieniä asioita oppii arvostamaan ja tunne siitä, että asioihin voi vaikuttaa, lisää onnellisuutta.

Yhteiskunnalliset asiat, kuten ilmastonmuutos, kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän Maailman käydessä pienemmäksi moni on ymmärtänyt, että olemme yhdessä rakentamassa tulevaisuuden maapalloa.

Vapaaseen liikkumiseen liittyy olennaisesti erilaiset liikkumismuodot. Tulevaisuudessa tulemme liikkumaan yhä enemmän julkisilla ja ekologisilla kulkuvälineillä. Näin meidän ei tarvitse luopua vapaudesta, mutta pystymme samalla hillitsemään ilmastonmuutosta.

Jotta joukkoliikenteen suosiota pystytään kasvattamaan entisestään, tulee sen olla nopeaa, edullista ja helppoa.

Whimin avulla saat käyttöösi eri joukkoliikenteen kulkuneuvot, mutta myös sähköpotkulaudat, kaupunkipyörät, taksit ja vuokra-autot. Liikkuminen ei voi juuri helpommaksi ja nopeammaksi muuttua, kun yksi sovellus sisältää kaikki mahdolliset liikkumismuodot. Ostamalla kausi- tai sarjalipun pääsee käyttäjä käsiksi Whim-etuihin, jotka puolestaan tekevät liikkumisesta entistä edullisempaa.

Pidä itsesi liikkeessä ja nauti vapaudesta Whimin avulla!

Seuraamalla Whimiä somessa pysyt ajan tasalla kaupunkiliikkumisen parhaista eduista, vinkeistä ja uutuuksista.

Facebook: https://www.facebook.com/whimappFI
Instagram: https://www.instagram.com/whim_app/?hl=fi
Twitter:https://twitter.com/whimappfi