
Kesän koittaessa vilkastuu myös liikenne pääkaupunkiseudun kaduilla. Autot, julkinen liikenne, pyörät ja sähköpotkulaudat kuljettavat ihmisiä paikasta toiseen. Liikkuva ihminen saattaakin kohdata valinnan vaikeuden – mikä on paras liikkumismuoto eri tilanteissa? Olisiko se raitiovaunu, kaupunkipyörä vai kenties taksi?
Jokainen Whimiä käyttänyt henkilö tietää, kuinka helposti sovelluksen avulla pystyy hyödyntämään eri liikkumisvälineitä. Joskus suurin haaste onkin siinä, että käyttäjä ei osaa päättää, millä välineellä hänen kannattaisi matka taittaa.
Me otimme testiin kolme Helsingin suosittua liikennevälinettä: raitiovaunu, kaupunkipyörä ja taksi, ja selvitimme, mikä liikkumismuodoista on paras, kun tavoitteena on päästä Helsingin päärautatieasemalta Kaivopuistoon.
Aloituspiste sijaitsi rautatieaseman ovien edessä ja päätimme matkamme Kaivopuiston Ullanlinnanmäelle.
Vaihtoehto 1: Raitiovaunu
Matka alkaa hyvin lyhyellä kävelyllä. Valitsemamme raitiovaunu lähtee Kaivotalon edestä, aivan rautatieaseman kupeesta. Raitiovaunuja menee Helsingissä mukavan tiuhaan, joten pitkään ei tarvitse odotella. Ja ei pieni odottelu aurinkoisessa säässä haitaksi olisikaan.
Raitiovaunuun hypätessä tulee mieleen, että tämä liikkumismuoto on erityisen hyvä vaihtoehto silloin, jos liikkeellä on isompi porukka. Raitiovaunussa on nimittäin hyvin tilaa – ja totutusti myös hyvä tunnelma.
Matka kestää noin 15 minuuttia. Hyppäämme pois Kaivopuiston pysäkillä, josta kävelymatkaa lopulliseen päämäärään tulee noin 250 metriä. Kaivopuisto on yksi Helsingin kauneimmista alueista, joten matka taittuu maisemia ja arkkitehtuuria katsellen.
Kokonaisuudessaan matkaan kului raitiovainulla noin 23 minuuttia. Lompakko ei matkasta paljoa keventynyt. AB-alueen kertalippu maksaa 2,80 euroa ja on käytössä 80 minuuttia.
+ Hinta
+ Ei tarvitse keskittyä liikenteeseen, vaan voi ihailla maisemia tai jutella kavereiden kanssa
+ Isompikin porukka voi liikkua samalla välineellä
– Kiireiselle ihmiselle ei välttämättä paras ratkaisu
– Riippuvainen raitiovaunujen aikatauluista
Vaihtoehto 2: Kaupunkipyörä
Kaupunkipyörät ovat nykyään oleellinen osa pääkaupunkiseudun katukuvaa. Niiden suosio on ollut valtaisaa ensimmäisestä päivästä lähtien, mikä ei sinänsä ole ihme. Liikkumismuoto on helppo, hauska ja edullinen. Kaupunkipyörän saa käyttöönsä kokonaiseksi päiväksi 5 eurolla. Jos tarkoituksena on polkea enemmänkin, kannattaa ostaa oikeus koko kaudeksi. Kausi kestää huhtikuusta lokakuun loppuun ja koko kauden hinta on vain 35 euroa.
Otamme kaupunkipyörän Asema-aukion ja Kaivokadun läheisyydestä. Helsingin päärautatieaseman välittömässä läheisyydessä sijaitsee kolme kaupunkipyöräasemaa, joten jokaiselle polkijalle pitäisi löytyä pyörä.
Matka taittuu nopeasti ja reitti on erittäin selkeä: Kaivokatu, Mikonkatu, Eteläesplanadi ja Laivasillankatu. Mikään ei kuitenkaan estä mukauttamasta reittiä, jos tarvitsee esimerkiksi ostaa piknik-eväitä kaupasta. Kaupunkipyöristä löytyy kätevä kori, joka helpottaa tavaroiden kuljettamista, ja pyörän saa lukittua pyöräaseman ulkopuolellekin väliaikaisesti.
Jos kaupunkipyöristä pitää etsiä heikkoja puolia, niin ne liittyvät pyöräasemien sijaintiin. Vaikka pyöräasemia on Helsingissä ja Espoossa 460, välillä törmää tilanteeseen, että pyöräasema ei löydy aivan määränpään vierestä.
Ullanlinnanmäelle suunnistaessa lähimmät pyöräasemat löytyvät Fabianinkadulta ja Laivasillankadulta. Kävelyä tulee siis hieman määränpäässä, mutta pitkästä matkasta ei onneksi ole kyse.
Kokonaisuudessaan kaupunkipyörä soveltuu erinomaisesti matkojen taittamiseen kaupunkiympäristössä. Raitis ilma ja hyötyliikunta yhdistettynä kaupunkipyörien edulliseen hintaan nostavat käyttäjäkokemusta merkittävästi.
+ Hinta
+ Voi itse määrittää reitin
+ Ekologisuus
+ Hyötyliikunta
– Sateella huono vaihtoehto
– Pyöräasemien sijainti
Vaihtoehto 3: Taksi
Myös taksimatkat on mahdollista tilata Whimin kautta. Helsingin päärautatieasemalta löytyy yksi kaupungin vilkkaimmista taksitolpista, joten vapaata taksia ei tarvitse isommin etsiä.
Whimin avulla saa helposti selvitettyä, mikä taksifirma tarjoaa edullisimman kyydin. Sovellus kertoo kätevästi myös taksien saatavuuden. Taksien hinnoissa saattaa olla suuriakin eroja, vaikka matka ei olisikaan pitkä.
Matkustaessamme Kaivopuistoon edullisin taksimatka oli 16 euroa. Kallein olisi maksanut 21,32 euroa, mutta tämä olisi ollut tilataksi, joten hintaero on ymmärrettävä.
Taksilla matkustaminen saattaa olla ainoa järkevä vaihtoehto, jos esimerkiksi keli on sateinen tai tarkoituksena on kuljettaa paljon tavaraa Kaivopuistoon. Vaihtoehto on myös nopea, etenkin jos liikenne on maltillista.
Toisaalta nykypäivänä on aina hyvä miettiä myös vihreitä arvoja. Taksilla matkustaminen ei ole ekologisin vaihtoehto. Jos siis kohteeseen ei ole kiire ja keli on siedettävä, kannattaa harkita muita, ekologisempia vaihtoehtoja.
+ Nopeus
+ Keli voi olla mikä tahansa
+ Mahdollista kuljettaa enemmänkin tavaraa
– Ei edullisin vaihtoehto
– Ei ekologisin vaihtoehto
Yhteenvetona voidaan todeta, että erilaisia liikkumismuotoja on pääkaupunkiseudulla tarjolla erittäin hyvin. Raitiovaunu, kaupunkipyörä ja taksi ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Aikatauluista, säästä ja tilanteesta riippuen voi parhaan liikkumismuodon valita käden käänteessä Whimin avulla.