Perhe ilman autoa – onnistuuko?

Lisännyt Whim • 10.06.2022

Autoton elämä ja lapset ei kenties kuulosta kovin houkuttelevalta yhdistelmältä, mutta hyvä julkinen liikenne ja jaettujen kulkuneuvojen määrän jatkuva kasvu ovat auttaneet perheitä liikkumaan paikasta toiseen helpommin ilman omaa autoa. Jorgelle autoton elämä on arkipäivää eikä oman auton puuttuminen pihasta ole vaikuttanut elämään tai asuinpaikkaan negatiivisesti.

“Minulla oli auto kaksi vuotta sitten, mutta loppujen lopuksi se ei ollut riittävä vaihtoehto tai vastannut tarpeitani. Tietyillä matkoilla se oli täydellinen ratkaisu, mutta useimmiten tuntui paremmalta käyttää muita kulkuvälineitä.”

Jorge on ollut innokas liikkuminen palveluna (mobility-as-a-service, MaaS) –ratkaisujen käyttäjä jo pitkään ja nauttii mahdollisuudesta rakentaa itse omat matkaketjunsa, siis valita reitin ja lähtöajan lisäksi myös kulkuvälineen. Ja Jorge käyttää jokaista vaihtoehtoa jaetuista autoista sähköpotkulautoihin ja pyöriin.

“Madridissa eri liikkumismuotojen tarjonta on erittäin kehittynyttä ja valikoimaa on paljon, mutta lukuisten vaihtoehtojen navigointi voi myös olla vaikeaa. Sitä saattaa olla aluksi hiukan eksyksissä, jos hankkiutuu eroon autosta eikä tunne muita liikkumismuotoja. Whimin kaltaiset ratkaisut auttaisivat tässä varmasti.”

Jorgella on ollut tilaisuus vertailla kahden eri kaupungin liikenneinfrastruktuuria, koska hän asuu Espanjassa, mutta matkustaa usein Suomeen työn vuoksi. Hänestä on todella mielenkiintoista, että Suomen joukkoliikennevälineisiin saa usein vain hypätä sisään ilman että kukaan tarkastaa lippua. Useimmissa Euroopan kaupungeissa lippu täytyy näyttää ovella tai portilla etukäteen.

“Tällaiset pikkuasiat tuovat hyvin esiin miten liikkumista lähestytään eri paikoissa. Esimerkiksi Madridissa on hyvin vähän erillisiä pyöräilykaistoja, joten usein joutuu polkemaan samalla kaistalla autojen kanssa. Se ei ole sinänsä vaarallista, mutta saattaa tuntua kyllä siltä.”

Kahden lapsen kanssa turvallisuus on valtava jokapäiväinen huoli, ja Madridin kaltaisessa suurkaupungissa Jorgen täytyy pitää liikennettä silmällä koko ajan. Hän ymmärtää autojen arvon ja jopa käyttää yhteiskäyttö- tai vuokra-autoja kun on pakko, mutta sanoo niiden vallanneen tilan kaikelta muulta ja luoneen enemmän ruuhkaongelmia kuin mitä ne ovat ratkaisseet.

“Lisäksi on vielä tietysti saasteiden määrä. Kestävä kehitys ei ollut tärkein syyni autosta luopumiseen, mutta kuitenkin yksi monista.”

Kestävä elämäntapa on Jorgelle kaikenkattava ajattelutapa, joka kulkee mukana kaikessa päätöksenteossa ympäristökysymyksistä taloudellisiin. Jorgelle tällainen elämäntapa alkaa kierrättämisestä ja kompostoinnista mahdollisuuksien mukaan, mutta se jatkuu aina liikkumispäätöksiin ja valinnoista kertomiseen. Yksi näistä on osoittaa muille, että elämä ilman autoa tai vain auton käytön vähentäminen ei ole niin vaikeaa kuin kuvitellaan, ei edes perheen kanssa.