Pääkaupunkiseudulla yhdistetään mieluusti eri liikkumismuotoja

Lisännyt Whim • 17.05.2022

Mikroliikkumispaketit lisäävät julkisen liikenteen käyttöä, toteaa tuore data-analyysi

Sähköpotkulautojen ilmestyminen pääkaupunkiseudun kaduille on selvä kevään merkki. Katuhiekka on lakaistu pois, aurinko paistaa (enimmäkseen) ja on aika lähteä puistoon jäätelölle. Ja pääkaupunkiseudulla liikutaan paikasta toiseen erityisen paljon yhdistämällä sähköpotkulaudat ja muut mikroliikkumismuodot julkisiin liikennevälineisiin, toteaa sähköpotkulautajätti Voin ja liikkumissovellus Whimin data-analyysi.

Voi-potkulautojen lisääminen Whim-liikkumissovellukseen on tehnyt matkaketjujen rakentamisesta paljon helpompaa; sovelluksessa voi itse valita liikkumismuodon ja ajankohdan omien tarpeiden mukaan ja muodostaa omanlaisensa matkareitin eri liikkumisvälineiden yhdistelmästä. Whimin 30 ja 60 minuutin mikroliikkumispakettien käyttäjät hyödynsivät joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulla 3,3 % enemmän kuin muut käyttäjät data-analyysin tarkasteluaikana heinä-lokakuussa 2021. Ensimmäisen ja viimeisen mailin haaste — eli kuinka päästä helpoiten viimeinen etappi pysäkiltä ovelle — voitaisiin siis hyvinkin ratkaista Whimin kaltaisten sovellusten avulla, jotka auttavat suunnittelemaan, varaamaan ja maksamaan matkan helposti. Käyttäjät ovat toivoneet joukkoliikennettä ja mikroliikkumista yhdistäviä liikkumispaketteja, ja Whim on vastannut toiveisiin.

“Whimin avulla voi käyttää useita liikkumismuotoja saman sovelluksen kautta, ja meille onkin tärkeää mahdollistaa käyttäjille sopivien matkaketjujen rakentaminen. Voi-potkulautojen käyttö Whimin kautta ja niiden yhdistäminen etenkin julkisiin liikennevälineisiin on tehnyt matkaketjujen rakentamisesta käyttäjillemme helpompaa ja tehokkaampaa. Voi 30 ja Voi 60 –paketit ovat olleet erinomainen lisä palveluumme ja selvästi käyttäjiemme suosiossa. Kymppilippu + Voi 60 on juuri lisätty palveluun ja aiomme julkaista lisää tuotteita pian”, sanoo Jarkko Jaakkola, MaaS Globalin (Whim) Suomen maajohtaja.

Data-analyysin mukaan pääkaupunkiseudulla tehdään liikkumisvaihtoehtoja yhdistäviä matkoja tavallista enemmän: 53 % Voin sähköpotkulaudoilla tehdyistä matkoista on yhdistetty julkisilla liikennevälineillä matkustamiseen. Data osoittaa myös, että puolet Whimin kautta Voi-potkulaudoilla tehdyistä matkoista yhdistetään pyörillä liikkumiseen. Kaiken kaikkiaan vuonna 2021 Voin potkulaudoilla tehtiin pääkaupunkiseudulla 2,8 miljoonaa matkaa. Käyttäjät siis haluavat vaihtaa mikroliikkumisvälinettä matkan aikana, mutta myös yhdistää niitä joukkoliikenteeseen.

Voi haluaa parantaa sähköpotkulautojen turvallista pysäköintiä jatkuvasti tunnistamalla niiden käytön keskuksia data-analytiikan avulla. Suuren opiskelijamäärän ja joukkoliikennekeskittymien vuoksi näitä keskuksia ovat esimerkiksi Helsingin keskusta, Aalto-yliopisto, Etu-Töölö ja Ruoholahti.

”Julkisen liikenteen solmukohdat ovat lähes jokaisessa toimintakaupungissamme suosituimpia paikkoja aloittaa tai päättää sähköpotkulautamatka. Sähköpotkulaudat ja julkinen liikenne hyödyttävät toisiaan ja vähentävät tarvetta yksityisautoiluun”, Voin operatiivinen johtaja Max Thelen kertoo.

Pääkaupunkiseutu on tarjonnut erinomaiset mahdollisuudet uusien palveluiden testaamiseen ja yritysten yhteistyön kehittämiseen. Whimin kautta Voi on käytettävissä Helsingissä, Turussa ja Tampereella, ja jatkuva yhteistyö mahdollistaa mikroliikkumisvaihtoehtojen ja liikennemuotoja yhdistelevän matkustamisen tulevaisuudessa myös muissa kaupungeissa.

MaaS Global ja Whim

Suomalaislähtöinen MaaS Global on maailman johtava MaaS (Mobility as a Service eli liikkuminen palveluna) –yritys. Se tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon yksityisautolle yhdistämällä kaikki eri kulkumuodot yhteen helposti käytettävään sovellukseen. Yrityksen vuonna 2017 lanseeraama palkittu Whim-sovellus on saatavilla useilla markkinoilla Euroopassa ja Aasiassa.

MaaS Global on perustettu 2015 ja sen pääkonttori on Helsingissä. Whim-sovellus on ladattavissa Google Play Kaupasta ja Applen App Storesta.

whimapp.com

Voi

Vuonna 2018 perustettu Voi on ruotsalainen urbaaniin liikkumiseen erikoistunut yritys, joka tarjoaa sähköpotkulautojen vuokrauspalvelua yhteistyössä kaupunkien ja paikallisten yhteisöjen kanssa. Olemme mukana muuttamassa kaupunkilaisten liikkumistapoja ja varmistamme, että se tapahtuu aidosti innovatiivisen tekniikan avulla sekä avoimen ja läpinäkyvän vuoropuhelun kautta.

Voi-skuutin kyytiin voi hypätä milloin tahansa ja ajaa minne tahansa vain muutamassa minuutissa – täysin hiilineutraalisti. Voi toimii yli 80 kaupungissa 11 maassa. Yhtiömme pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, ja työllistämme noin 1 000 henkilöä. Voin sähköpotkulaudoilla on ollut tähän mennessä jo 6 miljoonaa käyttäjää ja ajoja on tehty 100 miljoonaa.

Lehdistötiedustelut: 

Max Thelen, operatiivinen johtaja, p. 040 9123 762, max.thelen@voi.com

Johanna Sippo, Head of Communications, press@maas.global