Oma auto vai vuokra-auto?

Lisännyt Whim • 16.08.2022

On yleisesti tiedossa, että auton omistaminen ei ole halpaa. Yllättävän harva kuitenkaan tietää, kuinka paljon auton omistaminen vuodessa oikeasti maksaa, kun otetaan huomioon kaikki kulut.

Oman auton korkeista kuluista huolimatta moni suomalainen on valmis maksamaan siitä. Vapaus liikkua oman aikataulun mukaan kiehtoo.

Yksityisleasing on nostanut suosiotaan viime vuosina. Tässä ratkaisussa monia kiehtoo helppous ja huolettomuus. Toisaalta myös yksityisleasing on kallista ja tuottaa paljon päästöjä.

Kun oman auton kulut laskee auki, saattaa moni hämmästyä. Kulut eivät rajoitukaan vain bensakuluihin, vaan kokonaissumma muodostuu monista eri tekijöistä.

Whim tarjoaa helpon ratkaisun eri liikennevälineiden, kuten julkisen liikenteen, käyttöön. Samalla sovellus tarjoaa mahdollisuuden vuokrata autoa edullisesti omien tarpeiden mukaan. Jos oma auto tuntuu toisinaan rasitteelta ja haluat tehdä ekologisia valintoja, kannattaa perehtyä tarkemmin Whimin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Kuinka paljon auton omistaminen maksaa?

Yksiselitteistä laskentakaavaa autoilun kustannuksista ei ole mahdollista antaa. Kuluihin vaikuttaa moni asia, kuten ajotapa, mikä auto on kyseessä, miten autoa käytetään ja missä kuljettaja asuu.

Seuraavan esimerkin avulla on kuitenkin mahdollista hahmottaa, kuinka monesta eri osa-alueesta lopullinen kustannus vuositasolla muodostuu.

Polttoaine – 2000 € / vuosi

Suomalainen ajaa keskimäärin autolla vuodessa noin 14 000 kilometriä. Jos kyseessä on bensa-auto, ovat polttoainekulut vuodessa keskimäärin reilut 2000 € (laskettuna keskikulutuksella 6,9 l/100 km ja 95-bensan hinnalla loppukesästä 2022).

Vakuutukset – 650 € / vuosi

Liikennevakuutus on pakollinen vakuutus autoille, joita käytetään yleisessä liikenteessä. Liikennevakuutuksen hinta on noin 300 € – 500 € vuodessa.

Tämän lisäksi autossa on hyvä olla ns. kaskovakuutus, joita on tarjolla erilaisia. Kaskovakuutukset maksavat vuodessa noin 200 € – 300 €.

Ylläpito & huollot – 550 € / vuosi

Ylläpitoon ja huoltoihin liittyviä kuluja on vaikea arvioida, sillä koskaan ei voi tietää minkälaisia vikoja autosta löytyy esimerkiksi katsastuksen yhteydessä. Varovainen arvio vuosittaisista kustannuksista on noin 550 €.

Verot – 210 € / vuosi

Diesel-autoissa ajoneuvovero on korkeampi. Tässä esimerkissä käytämme bensiinikäyttöistä autoa, jonka vuosittaiset verot liikkuvat 160 € ja 260 € välillä.

Pysäköinti & säilytys – 500 € / vuosi

Harva autoilija miettii autoa hankkiessaan, että myös auton säilyttämisestä aiheutuu kuluja etenkin pääkaupunkiseudulla. Vain harva taloyhtiö tarjoaa ilmaisia autopaikkoja.

Kalleimmillaan autopaikka voi maksaa jopa 3600 € vuodessa. Tällöin kyseessä on usein oma parkkiruutu lämmitetyssä ja modernissa autotallissa. Edullisimmillaan autopaikan voi saada taloyhtiöltä vuodeksi noin 50 eurolla.

Asukaspysäköintitunnuksella on mahdollista pysäköidä oman asuinalueen erikseen merkityille paikoilla. Uuden esityksen mukaan pysäköintitunnuksen hinta määräytyisi jatkossa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Arvioiden mukaan tämä voisi tarkoittaa sitä, että pysäköintilupa maksaisi vuodessa jopa yli 1000 € vuoteen 2029 mennessä. Tällä hetkellä pysäköintitunnus kantakaupungissa maksaa 360 € vuodessa.

On myös tärkeää muistaa, että autoa säilytetään vuoden aikana myös oman asuinalueen ulkopuolella, jolloin pysäköinnistä joutuu usein myös maksamaan.

Arvonalenema

Moni ei huomioi auton arvonalenemaa, jos kyseessä on vanha auto. Mutta etenkin uudempien autojen kanssa myös tämä osa-alue kannattaa ottaa huomioon, kun laskee kustannuksia vuositasolla.

Kylmä fakta on se, että auton hinta alkaa laskemaan, kun se otetaan käyttöön. Laskentamalleja arvonalenemalle on erilaisia. Yksi yleisimmistä malleista laskee uuden auton arvon laskevan ensimmäisen vuoden aikana jopa 15 prosenttia. Viiden vuoden jälkeen arvosta on jäljellä enää noin puolet.

On täysin perusteltua ryhtyä miettimään, onko auton omistaminen oikeasti välttämätöntä.

Vuokraa auto Whimillä

Artikkelissa käytetyn esimerkin perusteella auton omistaminen maksaa vuodessa lähes 4000 €, jos huomioon ei oteta arvonalenemaa. Kyseessä on arvio, joten todellisuudessa kulut voivat olla myös suuremmat tai pienemmät.

Monet autoiluun liittyvistä kuluista juoksevat myös silloin, kun autoa ei käytetä. Olisiko raha mahdollista käyttää tehokkaammin?

Whimin kautta on mahdollista käyttää julkisia kulkuneuvoja, kaupunkipyöriä ja sähköpotkulautoja. Nämä vaihtoehdot ovat yksityisautoilua ympäristöystävällisempiä ja edullisempia. Myös taksit ovat Whimin kautta käytettävissä.

Hyvä vaihtoehto auton omistamiselle on myös auton vuokraaminen silloin, kun sille on oikeasti tarvetta. Näin ollen maksat vain auton aktiivisesta käyttämisestä, joka on paitsi kustannustehokasta, myös ympäristöystävällistä.

Whimin kautta auton voi vuokrata ilman erillistä sopimusta tunnetuista ja luotettavista vuokraamoista. Hertz, Sixt, Toyota Rent ja 24Rent tarjoavat laadukkaat autot käyttöösi missä ikinä liikutkin.

Whim-tilaajat saavat käyttöönsä monia rahanarvoisia etuja. Whim-tilille kertynyttä matkarahaa on mahdollista hyödyntää myös autoja vuokratessa. Sovellus on käytettävissä myös esimerkiksi Sveitsissä ja Belgiassa, jos suunnitelmissa on lomamatka Keski-Eurooppaan. 

Vuokra-auto edullisesti

Auton vuokraaminen Whimillä on edullista. Kun olet ostanut jonkin Whim-edut avaavan tuotteen, esimerkiksi kausitilauksen, saat käyttöösi kiinteät ja edulliset hinnat vuokraukseen.

Etu on huomattava etenkin sesonkiaikoina, jolloin vuokra-autojen hinnat voivat nousta. Whim-tilaajana saat vuokrattua auton kuitenkin tuttuun edulliseen hintaan.

Esimerkiksi Sixtiltä voit vuokrata auton päiväksi käyttöösi 55 eurolla. Jos suunnittelet esimerkiksi viikon lomamatkaa Suomessa, saat auton käyttöösi Hertziltä 238 eurolla. Viikon vuokrajaksolla päivähinnaksi jää vain 34 €. Muuttoa varten tarvitaan usein pakettiautoa, jonka voit vuokrata 24Rentiltä kahdeksi tunniksi hintaan 39 €.

Vuokraa sähköauto

Whimin avulla omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää helposti. Sovelluksen kautta onkin mahdollista vuokrata myös sähköauto edullisesti.

Whim-tilaajan sähköautoetu on mahdollista hyödyntää Hertzin autovuokraamossa. Voit vuokrata Nissan Leaf täyssähköisen auton käyttöösi halvimmillaan 27 € / päivä (vuokra-aika vähintään kolme viikkoa). Tilaajana täysi akku kuuluu hintaan, eikä ajokilometrejä ole rajoitettu.

Oma auto vai vuokra-auto?

Vuodessa oman auton kulut ovat helposti 4000 €. Samaan hintaan voit vuokrata Whim-tilaajana sähköauton käyttöösi 148 päiväksi.

Vuokra-autojen suosiminen on joustavaa, ympäristöystävällistä ja huoletonta. Katsastukset, huollot ja renkaanvaihdot hoidetaan puolestasi.

Korvaa oma auto Whim-sovelluksella ja nauti riippumattomuudesta.

Seuraamalla Whimiä somessa saat ajankohtaista tietoa uutuuksista, eduista ja vinkeistä eri liikkumismuotojen osalta.

Facebook: https://www.facebook.com/whimappFI
Instagram: https://www.instagram.com/whim_app/?hl=fi
Twitter: https://twitter.com/whimappfi

LÄHTEET:
https://liikenne.hel.fi/fi/kaupunkiymparisto-ja-liikenne/pysakointi/asukaspysakointi
https://yle.fi/uutiset/3-10042081
https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/uutishuone/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/uutinen/1509562605814
https://omago.fi/autoilun-kustannukset/
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008278246.html
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/101700/GRADU-1498725818.pdf?sequence=1