Nappaa pyörälähetin vinkit sujuvaan kaupunkipyöräilyyn

Lisännyt Whim • Kesäkuu 4, 2021

Kesä ja kaupunkipyörät ovat täällä, ja Whim on jälleen edullisin tapa käyttää kaupunkipyöriä. Ammattipyöräilijä vinkkaa, miten löydät leppoisimmat reitit, oikopolut ja rennon mielentilan.

Keltaiset kaupunkipyörät ovat ilmestyneet Helsingin ja Espoon kaduille. Tiesitkö, että Whim on edullisin tapa käyttää kaupunkipyöriä? Saat ajaa rajattomasti 30 minuutin pyörämatkoja maksamalla vain 29,90 euroa (norm. 35€) koko kaupunkipyöräkaudelta. Tarjous on voimassa 30.6.2021 saakka.

Pyörä on kesäkauden paras kulkupeli. Pääset minne vain, päätät itse reitistä ja vauhdista, ja tuuletuskin toimii. Pyysimme kaupunkipyöräilyn ammattilaista eli pyörälähettiä jakamaan parhaat vinkkinsä Helsingissä pyöräilyyn. Vinkit antoi Iiro Turpeinen Pave Helsinki Fillariläheteiltä.

1 Unohda kartan tuijottelu

Pyöräilystä katoaa vapaus ja ilo, jos pysähtelee tuijottamaan liian tiiviisti karttaa. Usein helpointa on silmäillä reittiä kartalta etukäteen, ja sitten vain lähteä ajamaan oman tuntuman mukaan. Ei ole vaarallista, vaikka tulisi joskus kierrettyä vähän pidempää reittiä. Omalla fiiliksellä ja suuntavaistolla ajaessasi voit myös välttää esimerkiksi ylämäkiä. Pääset vähemmän hikisenä perille.

2 Hyödynnä ajokaistaa

Pyörätietä ei aina ole, joten koukkaa rohkeasti ajoradalle. Jalkakäytävä ei ole fillareiden paikka, sillä sitä pitkin saavat ajaa vain alle 12-vuotiaat. Ajokaistalla kannattaa pyöräillä turvallisen matkan päässä kadun reunaan pysäköidyistä autoista. Älä ajattele olevasi liikenteen tukkona, päinvastoin: sinä olet liikennettä.

3 Muista säännöt ja käsimerkit

Osoita kääntymissuunta kättä ojentamalla ja nosta käsi pystyyn ennen pysähdystä, niin takana tulevat osaavat varautua. Liikennesäännöt kannattaa kerrata. Tärkeintä on muistaa katsoa – vaikka useampaankin kertaan – vasemmalle ja oikealle ennen tien ylitystä.

4 Pidä silmät auki

Kun tarkkailee ympäristöä, saattaa löytää esimerkiksi sisäpihoja, joiden kautta voi pujahtaa oikoreitille. Esimerkiksi Lönnrotinkatua keskustasta ajellessa voi ennen Abrahaminkatua kääntyä sisäpihalle, jonka kautta pääsee Koffin puistoon ja Punavuoreen huomattavasti nopeammin kuin tietä pitkin. 

5 Kierrä ruuhkat kaukaa

Usein pidempi ja rauhallinen reitti on parempi kuin lyhyt ja ruuhkainen. Rautatieaseman ihmisvilinän voi välttää taluttamalla pyörän Elielinaukiolta tunnelia pitkin Kaisaniemen puistoon. Ahtaan ja usein autoilla tukitun Bulevardin pyöräkaistan voi välttää valitsemalla viereisen kadun ajoradalla fillaroinnin. Näppärä keino välttää ruuhkia tai lyhentää matkaa on napata pyörä mukaan metroon tai lähijunaan.