MaaS Global yrityskaupalla Brasilian markkinoille

Lisännyt MaaS Global • 24.03.2022

Suomalaislähtöinen yritys ostaa maan johtavan MaaS-alustan, Quickon

MaaS Global, maailman johtava MaaS-operaattori (liikkuminen palveluna) ja yritys palkitun Whim-sovelluksen takana, on ostanut MaaS-alusta Quickon. Yritysten yhteisenä tavoitteena on mullistaa liikenneala maailmanlaajuisesti sekä tarjota kaupungeille ja asukkaille kestävän liikkumisen ratkaisuja ja parempi vaihtoehto yksityisautolle.

“Brasiliassa on mahdollisuus ottaa valtava edistysaskel kohti kestävämpää liikkumista. Yksityisautojen määrä kasvaa yleensä elintason noustessa. Uskomme, että Brasilia on valmis tekemään digiloikan ja hyppäämään auton omistamisvaiheen yli suoraan MaaS-palveluiden käyttöön. Tämä lisäisi ihmisten hyvinvointia, ratkaisisi kaupunkien liikenneongelmia ja vähentäisi tehokkaasti hiilidoksidipäästöjä. Kuten tuore IPCC-raportti* toteaa, ilmastonmuutos vaikuttaa yhteiskuntaan ja luontoon jo nyt. Tarvitsemme siis nopeita toimia. Haluamme tarjota yhä useammalle brasilialaiselle mahdollisuuden liikkua vapaasti ja kestävästi ilman yksityisautoa,” sanoo MaaS Globalin toimitusjohtaja ja perustaja Sampo Hietanen.

Whim on maailman ensimmäinen ja markkinoiden kehittynein MaaS-ratkaisu, ja se on käytetössä useissa Euroopan ja Aasian kaupungeissa. Quickolla puolestaan on suuri määrä käyttäjiä, joille voidaan tarjota kattavampia MaaS-ratkaisuja Whimin kehittyneen teknologian avulla. Yrityskauppa tarjoaa MaaS Globalille pääsyn Latinalaisen Amerikan markkinoille yhdessä arvostetun brasilialaisen kumppanin kanssa.

Quickolla on yli puoli miljoonaa käyttäjää kahdeksalla metropolialueella ja yli sadassa kaupungissa Brasiliassa. Yrityksen älykkään liikkumisen sovellus yhdistää yksityiset ja julkiset liikkumismuodot, tekoälyyn pohjautuvan reittisuunnittelun ja integroidun maksupalvelun.

“Olemme innoissamme mahdollisuudesta toteuttaa kunnianhimoista strategiaa yhdessä  MaaS Globalin kanssa. Tavoitteenamme on tarjota ihmisille ympäri maailmaa parempi liikkumisen kokemus. Quicko on onnistunut kasvamaan nopeasti brasilialaisissa miljoonakaupungeissa ja yritys on vaikuttanut satojen tuhansien ihmisten päivittäiseen elämään. Haluamme edistää MaaSia ympäri Brasilian ja kautta koko mantereen. Yhdessä MaaS Globalin kanssa pystymme kehittämään palvelua tehokkaammin

ja muuttamaan ihmisten liikkumistottumuksia nopeammin,” sanoo Quickon toimitusjohtaja Pedro Somma

Quickon sijoittajina ovat olleet CCR ja J2L Partners, joista tulee yrityskaupan myötä MaaS Globalin osakkaita. CCR, joka on yksi Brasilian suurimmista infrastruktuuriyrityksistä sijoittaa kaupunkiliikkumiseen varmistaakseen sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen isoissa kaupungeissa.

“CCR:n strategian tarkoituksena on johtaa innovatiivisella tavalla liikkumisen infrastruktuuria toiminta-alueillamme. Olimme esimerkiksi ensimmäinen metroyhtiö, joka aloitti kuskittomien junien käytön Latinalaisessa Amerikassa. Quickoon sijoittaminen tarjosi meille mahdollisuuden kehittää parempaa asiakaskokemusta ja liittyä Brasilian teknologiaekosysteemiin. Tämä yrityskauppa auttaa Quickoa ja CCR:ää uudistumaan globaalilla tasolla ja innostaa meitä jatkossakin muuttamaan ihmisten liikkumistottumuksia,” sanoo CCR:n uuden liiketoiminnan kehityspäällikkö, Gustavo do Canto Lopes.

“Tämän yrityskaupan avulla voimme kansainvälistyä sekä kehittää teknologiatarjontaamme ja liiketoimintamalliamme yhdessä globaalien liikkumisoperaattoreiden kanssa. Quickon perustamisesta lähtien olemme työskennelleet aktiivisesti kehittääksemme palvelutarjontaa ja laatua. Teknologisten innovaatioiden sisällyttäminen palveluihimme ja sijoituskapasiteettimme auttaa yritystä  kasvamaan,” sanoo Líbano Barroso J2L:ltä.

NOR Capital toimi MaaS Globalin talousneuvojana.

Lisätietoja medialle:

Johanna Sippo, viestintäjohtaja, press@maas.global

MaaS Global ja Whim

Suomalaislähtöinen MaaS Global on maailman johtava MaaS (Mobility as a Service eli liikkuminen palveluna) –yritys. Se tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon yksityisautolle yhdistämällä kaikki eri kulkumuodot yhteen helposti käytettävään sovellukseen. Yrityksen vuonna 2017 lanseeraama palkittu Whim-sovellus on saatavilla useilla markkinoilla Euroopassa ja Aasiassa.
MaaS Global on perustettu 2015 ja sen pääkonttori on Helsingissä. Yritys on kerännyt investointeja 65 miljoonan euron arvosta, ja sitä tukevat useat strategia- ja taloussijoittajat, kuten Veho Oy Ab, Tesi, Ferrovial, Mitsui Fudosan, BP Ventures, Mitsubishi Corporation, Toyota Financial Services, Karsan, Transdev ja Aioi Nissay Dowa. Whim-sovellus on ladattavissa Google Play Kaupasta ja Applen App Storesta.

http://whimapp.com

Quicko

Quicko kokoaa yhteen sovellukseen helposti ja älykkäästi kaiken kaupungin sisällä tarvittavaan liikkumiseen liittyvän tiedon. Näihin kuuluu ajantasainen tieto bussien saapumisajoista, parhaat reittivaihtoehdot, matkakortin lataamiseen liittyvä tiedot sekä yhteiskäyttöpyörien asemien sijaintitiedot. Käyttäjät voivat valita bussireitin, tarkastella matkaansa, raportoida ongelmista reitin varrella ja jakaa reittitietonsa. 

MaaS-alusta Quicko perustettiin syyskuussa 2018 kehittämään julkisen liikenteen käyttäjäkokemusta. Yrityksen ensimmäisiä sijoittajia olivat CCR ja J2L Partners. Nyt Quickolla on yli 60 työntekijää, jotka keskittyvät kehittämään erityisesti työmatkaliikkumista suurissa kaupungeissa. 

CCR

Vuonna 1999 perustettu Grupo CCR on Latinalaisen Amerikan suurimpia kaupunkiliikkumisen infrastruktuurin operaattoreita. Yritys aloitti toimintansa valtateiden toimiluvista ja monipuolisti myöhemmin portfoliotaan. Vuonna 2018 Grupo CCR jakoi neljä ydintoimintaansa osastoihin, jotka muodostuvat seuraavista liiketoimintayksiköistä: CCR Lam Vias, CCR Infra SP, CCR Aeroportos, ja CCR Mobilidade. Nämä yksiköt vastaavat yrityksen nykyisten liiketoimien hallinnoimisesta sekä uusien mahdollisuuksien kehittämisestä ja analysoimisesta tärkeimmillä markkinoilla Brasiliassa ja muualla maailmassa. Uraauurtavan asenteensa ansiosta CCR oli ensimmäinen yritys infrastruktuuripalveluiden alalla, joka liitettiin Novo Mercadon B3-listaukseen (ennen BM&FBovespa).

Grupo CCR:llä on tällä hetkellä yli 17 000 työntekijää, ja se hallinnoi yhteensä 3 391 kilometriä valtateitä sekä vastaa niiden kunnossapidosta. Yritys hallinnoi myös lentokenttiä ja matkustajaliikenteen palveluita metrossa, pikaraitioteillä ja lautoilla, jotka kuljettavat noin kaksi miljoonaa matkustajaa päivässä, ja määrä on yhä kasvussa. Yritys on myös saanut ANAC:ilta toimiluvan, jonka myötä lentokenttämatkustajien määrä voi nousta yli 23 miljoonaan, mukaan lukien Pampulha Airport/BH. Yritys tunnetaan Brasilian sisäisillä ja kansainvälisillä markkinoilla siitä, että se perustaa toimintansa omistajaohjauksen korkeimpiin standardeihin, jotka on lueteltu Maailmanpankin Integrity and Compliance Program –ohjesäännöissä. Lisätietoa saat osoitteesta grupoccr.com.br

J2L Partners

Vuonna 2012 perustettu J2L Partners keskittyy yksityisten ja kolmansien osapuolten pääomasijoituksiin, liiketoimintakehitykseen, omaisuudenhoitoon ja rahoitusneuvontaan. Yhtiökumppaneidensa ja tiiminsä kokemuksen ja taustan ansiosta J2L Partners kehittää uutta liiketoimintaa markkinatutkimusten ja strategisen yhtiökumppaniyhteistyön avulla ja luo, validoi ja toimeenpanee sijoitus- ja liiketoimintasuunnitelmia asiakkailleen ja itselleen. J2L Partners investoi tällä hetkellä uusiutuvaan energiaan, kaupunkiliikkumiseen ja hammaslääketieteeseen. 

J2L Partners on työskennellyt rahoitusneuvojana tärkeissä M&A-projekteissa ja erottautunut etenkin terveydenhuoltoalalla yhdessä Brasilian tärkeimpien toimijoiden kanssa. Yritys on sitoutunut omistajaohjaukseen, kestävään kehitykseen, vaatimustenmukaisuuteen sekä täytäntöönpanon ja strategisen kohdistamisen laatuun. Se muodostaa pitkäaikaisia kumppanuussuhteita pyrkien aina tuottamaan arvoa yhteiskunnalle, yhteistyökumppaneilleen ja asiakkailleen.

*IPCC, 2022: Climate Change 2022: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [H.-O. Pörtner, D.C. Roberts, M. Tignor, E.S. Poloczanska, K. Mintenbeck, A. Alegría, M. Craig, S. Langsdorf, S. Löschke, V. Möller, A. Okem, B. Rama (eds.)]. Cambridge University Press. In Press.