Liikkumisopas Helsinkiin: Korkeasaari

By Whim • Lokakuu 12, 2020

Hesa, Stadi, Helsinki. Pääkaupunkimme on Suomen suosituin lomakohde, jonne matkustetaan eri puolilta maata. Helsingissä liikkumisen helppous on saanut kansainvälisestikin ylistystä, mutta ensimmäistä kertaa kaupungin vilskeessä liikkuva saattaa silti eksyä reitiltä ilman sopivaa valmistautumista. Kokosimme matkaoppaan, joka vie sinut Helsingin suosituimpiin kohteisiin ja tarjoilee vinkkejä kaupungissa liikkumiseen. Tervetuloa mukaan retkelle Korkeasaareen!

Katso myös oppaamme Suomenlinnaan sekä Helsingin keskustan nähtävyyksiin.

Korkeasaari, eläinten saari Helsingin edustalla, on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista. Vuonna 1889 perustettu eläintarha on Helsingin suosituimpien kohteiden joukossa, eikä syyttä. Korkeasaaressa on noin 150 eri eläin- ja yli tuhat kasvilajia, ja sen luonnonläheiseen ympäristöön on helppo saapua kaupungin vilskeestä.

Näe ja koe Korkeasaaressa

Korkeasaari on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Talvikaudellakin eläimet on nähtävillä normaaliin tapaan. Kesä on Korkeasaaressa hellyttävää aikaa, kun monet eläintarhan eläimet saavat jälkikasvua. Miltä näyttää markhorin kili? Entäpä kuhertajagasellin vasa tai aavikkoketun poikanen?

Opi uutta virtuaalisten palveluiden avulla. Suunnista saarella verkosta löytyvän ääniopastuksen turvin, niin saat eläintarhassa liikkuessasi tietoa Korkeasaaren eläimistä, niiden hoidosta ja lajien tilanteesta luonnossa. Saarella kiertelyn jälkeen voit testata tietämystäsi Korkeasaaren lukuisilla nettipeleillä, ja kotona fiilistelyä voi jatkaa seuraamalla eläimiä livekameroista.

Syö ja juo. Korkeasaaressa palvelee kaksi ravintolaa: kotiruoan klassikoihin panostava Ravintola Karhu sekä nostalgista tunnelmaa huokuva Ravintola Pukki. Lipunmyynnin yhteydessä, Korkeasaaren sillan kupeessa toimii lisäksi pizzaa ja salaatteja tarjoileva bistro-kahvila Bron. Ympäri eläintarhaa palvelevat kioskit tarjoavat herkkuja pienempään nälkään, ja omia eväitä voi nauttia sekä piknikpöytien ääressä että kävijöille avoimella grillipaikalla. Lue lisää täältä.

Eläintarha suojelee uhanalaisia ja hoitaa haavoittuneita. Korkeasaaren eläinlajeista noin kolmannes on uhanalaisia, ja eläintarha on mukana Euroopan laajuisessa EEP-suojeluohjelmassa. Löydät suojeltujen lajien luo seuraamalla EEP:n sarvikuonotunnusta. Eläintarhan alueelta löytyy myös kävijöiltä suljettu villieläinsairaala, joka ottaa vastaan avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä.

Näin saavut Korkeasaareen

Korkeasaari sijaitsee noin 20 minuutin matkan päässä Helsingin keskustasta. Korkeasaaren on erinomaiset liikenneyhteydet Helsingin seudun liikenteen joukkoliikenteellä, mutta eläintarhaan voi saapua myös omalla autolla.

Helsingin seudun liikenteen bussi numero 16, eli zoolinja, liikennöi ympäri vuoden Rautatientorilta aivan Korkeasaaren lipunmyynnin eteen.

Metro vie ja tuo. Korkeasaaren lähin metropysäkki on Kalasataman metro kauppakeskus REDIn yhteydessä. Kalasataman metropysäkiltä on eläintarhan portille noin kilometrin kävelymatka.

VINKKI: Selviytymisopas Helsingin julkiseen liikenteeseen

Kävellen, sähköpotkulaudalla tai kaupunkipyörällä fillaroiden Korkeasaareen pääsee helpoiten Kalasataman kautta Isoisänsiltaa pitkin. Kävely- ja pyöräilyreitti sillan yli tuo suoraan eläintarhan lipunmyynnille. Lipunmyynnin vieressä on kaupunkipyöräpiste, johon pyörän voi helposti parkkeerata.

Vinkki: näin otat kaupunkipyörät käyttöösi.

Omalla tai vuokra-autolla pääset ajamaan Korkeasaareen Itäväylää pitkin. Auton saa parkkiin Mustikkamaan ulkoilualueen pysäköintialueelle, 400 metrin päähän Korkeasaaren lipunmyynnistä. Lisäksi kauppakeskus REDIn parkkihallissa, noin vartin kävelymatkan päässä eläintarhasta, on rutkasti pysäköintipaikkoja.

Vinkki: Selviytymisopas autoiluun Helsingissä

Whim-vinkki: Yhdistä nämä helmet Korkeasaaren vierailuun

Pysähdy matkalla Korkeasaareen viereisillä saarilla: Mustikkamaalla, Kulosaaressa tai Sompasaaressa.

Mustikkamaa on helsinkiläisten rakastama ulkoilualue, jossa voit kävellä luonnossa, loikoilla uimarannalla, järjestää piknikin, syödä ja juoda hyvin ravintolassa, pelata tennistä, seurata kesäteatteriesitystä tai seikkailla vaikkapa seikkailupuistossa. Mustikkamaalle avattiin vuonna 2016 Kalasataman uudelta asuinalueelta kevyen liikenteen siltayhteys, Isoisänsilta, jota pitkin Mustikkamaalle pääsee kävellen, pyörällä tai autolla Kalasatamasta. Lisäksi Korkeasaaren bussi kulkee Mustikkamaalle ja parkkipaikalla on myös kaupunkipyöräasema.

 Tiesitkö? Kaupunkilaiset järjestävät Mustikkamaalla erilaisia tapahtumia ja juhlia. Saatat päätyä vaikka juhannustansseihin tai koko perheen ympäristöpäivään.

Kulosaari on Mustikkamaan vieressä sijaitseva viehättävä huvilakaupunginosa, jonne kannattaa suunnata, jos tahtoo ihailla vanhaa arkkitehtuuria. Kulosaaressa voi aistia 100 vuoden takaista Helsinkiä, sillä se on yksi maamme vanhimmista puutarhakaupungeista, joka on suunniteltu 1900-luvun alun huvilakaupunkiperiaatteiden mukaisesti. Alueen rakennuskanta koostuu puu- ja kivihuviloista sekä alueen ytimessä sijaitsevasta puistoalueesta, jossa kohoavat näyttävinä Kulosaaren kasino ja Rantahotelli. Alueelle pääsee helposti hyppäämällä metrosta ulos Kulosaaren pysäkillä, ja myös Korkeasaaren bussi ajaa Kulosaaren läpi.

Tiesitkö? Kulosaaressa sijaitsevat myös usean eri maan suurlähetystöt. Tee kävelyretki Kulosaareen ja bongaa matkalta esimerkiksi Vietnamin, Intian ja Kiinan lähetystöt.

Sompasaari on merellinen välietappi luonnonläheisen Mustikkamaan ja kiireisen Sörnäisten kaupunginosan välissä. Alueen rakentaminen alkoi muutama vuosi sitten ja se kasvaa ja kehittyy yhä. Sompasaaresta onkin tullut kiinnostava kaupunkikulttuurikohde: alueella voi ihailla graffiteja, ottaa löylyt ”maailman julkisimmassa saunassa” Sompasaunassa ja kahvitella konttikahvilassa. Urbaanin lisänsä kohteeseen tuovat taustalla kohoavat Suvilahden kaasukellot. Sompasaaren lähin metroasema on Kalasatama, ja läheisen Sörnäisten rantatien läpi ajavat myös useat lähiliikenteen bussit.

Tiesitkö? Sompasauna syntyi, kun pari kaupunkilaista löysi hylätyn puukiukaan ja päätti omin luvin rakentaa joutomaalle ”hökkelisaunan”. Kymmenessä vuodessa saunasta on tullut underground-ilmiö, jonka liepeillä järjestetään myös juhlia.