Ketterät sähköpotkulaudat kuljettavat töihin ja harrastuksiin – näin kaupunkilaiset niitä käyttävät

Lisännyt Whim • 06.07.2021

Sähköpotkulaudat ovat joustava tapa tehdä lyhyitä matkoja. Yksi hyödyntää niitä osana työmatkoja, toinen hurauttaa harrastuksiin.  

Sähköpotkulaudat ovat vakiinnuttaneet asemansa osana kaupunkilaisten liikkumista. Niillä kulkeminen on helppoa, ketterää ja kestävää. Sähköpotkulautoja käytetään esimerkiksi lyhyiin työ- ja harrastusmatkoihin, joukkoliikenteen jatkeena ja ihan vain huviajeluun. 

Yksi potkulautojen parhaista puolista on se, että ne ovat lähes aina käden ulottuvilla. Kätevintä niiden käyttö on Whimin kautta, sillä Whimissä voit käyttää sekä Voin että TIERin potkulautoja yhdellä sovelluksella. Näin sinulla on oikea potkulauta aina nurkan takana, oli se sitten vihreä tai punainen.  

Kysyimme kahdelta aktiiviselta sähköpotkulautailijalta, miksi ja miten he käyttävät menopelejä. Entä millaisia vinkkejä potkulautailun konkarit antavat niiden käyttöön?

”Tykkään kokeilla uusia liikkumismuotoja, jotka helpottavat elämää”

Kaupallisena tuotepäällikkönä työskentelevä helsinkiläinen Kai Saarnia kulkee sähköpotkulaudoilla pari kertaa viikossa kotoaan Lehtisaaresta koristreeneihin Lauttasaareen. Käytössä ovat sekä Voin että TIERin sähköpotkulaudat. Alle valikoituu potkulaudoista se, kumpi sattuu olemaan lähempänä.

– Pääsen treeneihin sähköpotkulaudalla noin kymmenessä minuutissa – nopeammin kuin millään muulla kulkumuodolla. Parasta potkulaudoissa on se, että ne ovat aina saatavilla, eikä niitä tarvitse parkkeerata mihinkään tiettyyn paikkaan.

Saarnia on innokas kokeilemaan uusia, arkea sujuvoittavia liikkumismuotoja. Potkulaudat hän otti käyttöön heti, kun ne muutama vuosi sitten saapuivat Helsingin kaduille. Diplomi-insinöörinä Saarnia kertoo olevansa erityisen kiinnostunut uusista teknologisista ratkaisuista.  

– Olin auton omistaja 15 vuotta, mutta noin puolitoista vuotta sitten päätin luopua autosta. Helsinkiin on viime vuosina tullut paljon uusia liikkumismahdollisuuksia, ja kulkeminen on nyt paljon helpompaa ja ketterämpää kuin aikaisemmin.

Potkulaudat Saarnia parkkeeraa aina pystyyn ja niin, etteivät ne jää kenenkään tielle. Muita potkulautailijoita hän kehottaa tekemään saman.

– Jokainen potkulautailija voi käyttää maalaisjärkeä myös kaupungissa ja miettiä muita kaupungilla liikkuvia, Saarnia neuvoo.

Ja toki myös turvallinen ja muita huomioiva ajotapa on tärkeää pitää mielessä. 

”Sähköpotkulaudat auttavat säästämään aikaa”

Myös operatiivisena johtajana työskentelevä helsinkiläinen Kullah Anderson käyttää sähköpotkulautoja aktiivisesti, vähintään kerran viikossa. Hänelle potkulaudat ovat ensisijaisesti joukkoliikenteen jatke, jolla kuljetaan matkan ensimmäiset metrit metroasemalle tai viimeiset metrit asemalta määränpäähän.

– Asun Ruoholahdessa, ihan metroaseman lähellä, mutta otan silti usein Voin tai TIERin alleni ja hurautan sillä asemalle tai jatkan asemalta kotiin. Jos bongaan aamulla töihin lähtiessäni läheltä potkulaudan, niin otan sen käyttööni ennemmin kuin kävelen metrolle, Anderson kertoo.  

Sähköpotkulaudat tarjoavat Andersonille myös kätevän tavan kulkea omassa naapurustossa.  Usein hän nappaa potkulaudan esimerkiksi menomatkalle lähikauppaan ja kävelee paluumatkan ostosten kanssa.

– Sähköpotkulaudat tekevät lyhyistäkin matkoista aina vähän nopeampia. 

Anderson perheineen ei omista autoa. Perhe ei ole kokenut tarvitsevansa kaupungissa autoa, eikä Andersen itse edes pidä autolla ajamisesta. Sähköpotkulautojen leppoisasta kyydistä hän sen sijaan nauttii.

– Siinä on sellainen tietty vapauden tunne. Sähköpotkulaudoilla on yksinkertaisesti kivaa ajaa. En yhtään ihmettele, että ihmiset käyttävät potkulautoja usein myös ihan huviajeluihin ympäri kaupunkia.  

Myös Anderson kehottaa kaikkia potkulautailijoita parkkeeraamaan ne hyvän tavan mukaisesti.  Joskus hän saattaa jopa nostaa tai siirtää potkulautoja, jos näkee, että ne on parkkeerattu huonosti tai tukkivat kulkuväyliä. 

– Kukaan tuskin parkkeeraisi esimerkiksi omaa polkupyöräänsä yhtä huolimattomasti. Mutta sanoisin, että useimmat kaupunkilaiset kyllä tuntevat potkulautojen käytön etiketin oikein hyvin.