Arkielämän ”uusi normaali” vaikuttaa myös liikkumiseen

Lisännyt Whim • 15.08.2022

Suomalaiset ovat oppineet työskentelemään tehokkaasti kotoa käsin koronapandemian aikana. Monet uskovatkin, että paluuta entiseen työskentelymalliin ei enää ole. On hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa etätyöt lisääntyvät entisestään. Tämä tulee vaikuttamaan merkittävästi ihmisten autotarpeeseen ja liikkumiseen.

Suomen yrittäjien julkaiseman tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia työelämässä olevista henkilöistä haluaisi jatkaa etätöitä myös jatkossa. Etätyöskentelyn ansiosta suomalaisilla on säästynyt aikaa, kun työmatkat ovat kadonneet viikkorutiineista. Tämä on parhaimmillaan lisännyt arjen sujuvuutta ja onnellisuutta. On siis täysin ymmärrettävää, että etätyöskentely houkuttelee myös jatkossa.

Varmaa on se, että kaikkia työpaikkoja ei ole mahdollista siirtää kotiin. Harvassa ovat myös ne työpaikat, jotka eivät jatkossa vaadi minkäänlaista läsnäoloa yrityksen tiloissa. Todennäköisintä onkin, että jatkossa töitä tullaan tekemään sekä kotoa että toimistolta.

Suomalaisten työmatkat kohtuullisia

Eurostatin toteuttaman ja Tilastokeskuksen julkaiseman tutkimuksen mukaan työmatkat Suomessa ovat kohtuullisia, kun vertailua tehdään muihin Euroopan maihin. Suomessa kuluu yhdensuuntaiseen työmatkaan keskimäärin 23 minuuttia. Esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa vastaava luku on 26 minuuttia ja Latviassa peräti 10 minuuttia enemmän kuin Suomessa. Keskiarvo Euroopassa on 25 minuuttia.

Työmatkan pituus ja siihen kuluva aika ovat asioita, joita tulevaisuudessa on hyvä miettiä hieman enemmän. Etenkin kaupungeissa vaihtoehtoja liikkumiselle on useita. Jos tulevaisuudessa toimistolle tarvitsee kulkea vain muutamia kertoja viikossa ja työmatka on kohtuullinen, onko auton omistaminen enää tarpeellista? Ainakin joidenkin ihmisten kohdalla julkinen liikenne ja polkupyörä voisivat korvata auton.

Kausiliput vaihtuvat sarjalippuihin

Jos liikkuminen julkisilla kulkuneuvoilla rajoittuu pääasiassa työmatkoihin, ei kausilippu ole jatkossa välttämättä taloudellisesti viisain ratkaisu.

Whimin kautta on mahdollista ostaa uusi Kymppilippu, joka sisältää kymmenen HSL:n AB-vyöhykkeen kertalippua. Kymppilippu maksaa 28 euroa ja käytännössä sillä on mahdollista suorittaa työmatkat viitenä päivänä.

Kymppilippu avaa ovet lukuisiin Whim-etuihin pääkaupunkiseudulla liikuttaessa. Tämänhetkiset etuudet kymppilipun haltijana ovat seuraavat:

  • Jopa 35% edullisemmat Taksi Helsingin hinnat. Taksimatkat luotettavasti, edullisesti ja hinta etukäteen tietäen myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

  • JURO -yhteiskäyttöpyörillä 1 maksuton käyttökerta joka kuukausi (max. 30 min ajo)

  • Edulliset Hertz, Sixt ja Toyota Rent vuokra-autot alkaen 55 €/vrk (sisältää mm. alennetun omavastuun, rajattomat kilometrit ja veloituksettoman lisäkuljettajan).

  • Yksi veloitukseton päiväpassi (arvo 25 €/kerta) joka kuukausi Sofia Coworking-tilaan Helsingin sydämessä Senaatintorin laidalla.

  • 24Rent vuokra-autot etuhinnoin alk. 15€ / 2h. Maanantaista sunnuntaihin ja ympäri vuorokauden vaikka kiireisimpään ruuhka-aikaan, Whim-tilaajan kiinteä etuhintasi on aina sama; 15€/2h, 30€/4h tai 40€/8h!

Pääkaupunkiseudulla asuva Erik kertoo, kuinka hän aikoo ottaa kymppilipun testiin, kun nykyinen kausilippu päättyy.

– Työpaikallamme on uusi linjaus, että toimistolla tarvitsee olla vain kerran viikossa. Turhaa tässä on siis enää ostaa kausilippua, kun talviaikaan ei muutenkaan tule hirveästi liikuttua kodin ulkopuolella. Hyvä, että tarjolla on vaihtoehtoja.

Erik on maksanut tähän asti AB-kausilipustaan 65,30 € kuukausittain. Nyt työmatkojen vähentyessä ja Kymppilipun avulla hän maksaa kuukaudessa 28 euroa. ”Uusi normaali” tuo siis hänelle säästöä yli 37 euroa kuukaudessa.

Etätyö tehostaa ilmaston muutoksen hillitsemistä

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu on teettänyt kyselyn, jossa selvitettiin suomalaisten halukkuutta etätyönjatkamiseen korona-ajan jälkeen. Tutkimuksessa selviää myös, kuinka työmatkaliikenne tulee vähenemään 13 prosenttia koronapandemiaa edeltävästä ajasta.

Laskelmien mukaan henkilöautoliikenne tulisi vähentymään 6–8 prosenttia, jos etätyötä jatkettaisiin koronapandemian jälkeen. Ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan 6–8 prosentin vähenemä tarkoittaisi noin 0,34–0,45 miljoonan tonnin päästövähennyksiä vuodessa. Tätä voitaisiin pitää merkittävänä askeleena kohti hiilineutraalia Suomea.

Näin voit muuttaa arkirutiineja askel askeleelta

Lähde liikkeelle pienin askelin. Korvaa kuukaudessa yhden työpäivän matkat vaihtoehtoisella kulkuneuvolla. Moni on yllättynyt, kuinka rentouttavaa on torkkua bussissa sen sijaan, että pitäisi ajaa autoa aamuruuhkassa.

Mikäli työmatkasi on kohtuullinen, voit vaihdella julkisen liikenteen ja esimerkiksi pyöräilyn välillä. Näin yhdistyy sekä vastuullinen, että terveellinen hyötyliikkuminen! Jos innostut pyöräilystä, voit ladata Whimin kautta oikeuden kaupunkipyörien käyttämiseen koko kaudeksi.

Kokeilemalla pikkuhiljaa erilaisia liikkumismuotoja löydät itsellesi parhaan tavan liikkua. Kaavoihin kangistumista kannattaa välttää, sillä maailma muuttuu koko ajan ja uusia mahdollisuuksia liikkumiseen ilmenee jatkuvasti. Lataa Whim ilmaiseksi sovelluskaupasta ja aloita liikkumisen uusi aikakausi.

Uutuudet, edut ja vinkit liikkumiseen Whimin somekanavissa

Facebook: https://www.facebook.com/whimappFI
Instagram: https://www.instagram.com/whim_app/?hl=fi
Twitter:  https://twitter.com/whimappfi

LÄHTEET:

https://www.yrittajat.fi/uutiset/tutkimus-yli-70-prosenttia-haluaa-tehda-etatoita-mainostoimistossa-lisaantyneen-etatyon-vaikutukset-pelkastaan-positiivisia/
https://yle.fi/uutiset/3-11851201
https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2020/suomalaisten-tyomatkat-eurooppalaisittain-kohtuullisia-eniten-aikaa-kuluu-latviassa-ja-britanniassa/