Autottomuus ei ole ongelma – Milleniaalit jättävät yhä useammin kortin hankkimatta

Lisännyt Whim • 16.03.2022

Nuoret ajavat ajokortin koko ajan harvemmin heti täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Yhä useampi ei näe autoa käytännöllisenä vaihtoehtona tai haluaa käyttää kestävämpiä liikkumismuotoja. Myös Hennalle kestävä kehitys on osa arkipäivää kierrättämisestä liikkumiseen.

“Hassua kyllä en tietoisesti päättänyt olla ajamatta ajokorttia. Haluan suojella ympäristöä, ja kestävien päätösten tekeminen on minulla jo selkärangassa. Teen päätökseni täysin tiedostamatta aina mahdollisimman kestävästi myös liikkumisen osalta, ja yksi näistä on ollut jättää ajokortti hankkimatta.”

Hennan perheessä on aina ollut auto, mutta lapset menivät yleensä harrastuksiin bussilla ja autoa käytettiin isommilla kauppareissuilla tai sukuloidessa. Nyt yksin asuessaan Henna ei edes kaipaa autoa.

“Olen Oulusta, pyöräilyn luvatusta maasta. Olen aina ajatellut, että auto on varsinkin lasten kanssa todella kätevä, mutta itselläni ei vain ole koskaan ollut tarvetta sille. Yliopistoaikoinakin asuin kaupungeissa, joissa oli loistava julkinen liikenne, ja silti kävelin usein mieluummin. Oli mukavaa olla ulkona ja ajatella tai kuunnella äänikirjaa.”

Henna muutti vastikään Helsinkiin työn vuoksi ja valitsi asuntonsa sijainnin lähipalveluiden perusteella.

“Uimahalli oli pakko olla. Mieluummin matkustan pidemmän matkan töihin ja harrastan lähellä kotia kuin matkustan kauas harrastuksia varten.”

Nyt hän asuu noin puolen tunnin päässä toimistolta. Yleensä hän hyppää ensin junaan ja sitten metroon, mutta kaikki muutkin kulkumuodot ovat taskussa valmiina käyttöön. Esimerkiksi taksi oli erittäin helppo tilata kun hän huomasi, että kauppakassit painoivatkin enemmän kuin yleensä.

“Odotan kovasti kevättä, että saan ajella sähköskoottereilla! Mukava tietää, että voin käyttää tuntemaani sovellusta niidenkin varaamiseen.”

Aivan sattumalta Henna on aina asunut paikoissa, joissa julkinen liikenne on toiminut hyvin tai hänen asuntonsa on ollut lähellä palveluita. Mutta hän tietää, että kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta.

“Ystäväni oli pakko hankkia auto töitä varten. Matkaa on suunnilleen 10 kilometriä suuntaansa, mikä ei sinänsä ole paljon, mutta alueen julkinen liikenne ei yksinkertaisesti sovi hänen aikatauluunsa.”

Ajokortin hankkiminen ei edelleenkään ole Hennan suunnitelmissa. Hän sanoo, että suunnitelmat voivat muuttua, jos hänen täytyy alkaa kyyditä muita.

“Aikaa myöten kortittomuudesta on tullut tietoinen päätös. Haluan suojella ympäristöä ja tukea julkista liikennettä. Ja joka vuosi liikkumispalvelut ovat parempia kaupungissa, ja pikkuhiljaa ne yltävät kauemmaksikin.”

Lähteet:

The Wall Street Journal
RACV