Autoton elämä, huoleton elämä?

Lisännyt Whim • 25.02.2022

Liikenteen vaikutukset olivat esillä viime vuonna pidetyssä Glasgown ilmastokokouksessa, etenkin keskustelussa sosioekonomisista muutoksista, jotka ovat riippuvaisia yksittäisten kuluttajien tekemistä valinnoista. Yksityisautojen päästöt kattavat 40 % koko liikenteen päästöistä1, ja ne ovat edelleen yksi kotitalouksien suurimmista kustannuksista. Sähkö- ja hybridiautoja lobataan jatkuvasti, mutta vaihtoehtoisten yksityisautojen sijaan meidän tulisi kysyä miten vähennämme niiden kokonaismäärää liikenteessä ja voimmeko lopulta luopua niistä kokonaan? MaaS Global ja Whim haluavatkin tarjota paremman vaihtoehdon yksityisautolle ja mahdollistaa asiakkaidemme pääsyn kestävämpiin liikkumismuotoihin.

Hyödyke vai välttämättömyys?

Jos harkitset autotonta elämää, kysy ensin itseltäsi rehellisesti onko nykyiset arkiliikkumistarpeesi mahdollista toteuttaa ilman autoa. Monet meistä uskovat tarvitsevansa autoa, koska työ- tai opiskelupaikka sijaitsee kaukana julkisten liikenneyhteyksien tavoittamattomissa, lapset on vietävä harrastuksiin tai sukulaiset tarvitsevat apua. Mutta auton käytön ei tarvitse loppua kuin seinään. Jo käyttämisen vähentämisellä tai toisen auton ostamisen välttämisellä voi olla suuria ekologisia, yhteisöllisiä ja taloudellisia hyötyjä.

Henkilökohtaiset hyödyt

Oman auton käytön vähentämisellä voi olla vaikutuksia maailmanlaajuisiin ongelmiin kuten saasteiden vähenemiseen, mutta se tuo mukanaan myös henkilökohtaisia hyötyjä. Pyöräileminen autossa istumisen sijaan pitää kehon liikkeessä, ja pitkällä tähtäimellä julkisen liikenteen ja jaettujen liikennevälineiden käytön kasvu näkyy melu- ja ilmansaasteiden sekä henkilöautojen aiheuttamien liikennesumien vähenemisenä.

Parempi kaupunkisuunnittelu

Jos yhä useampi valitsee autottoman elämän, tulee se näkymään kaupunkien suunnittelussa ja rakentamisessa. Tällä hetkellä parkkipaikoiksi suunnitellut kadunvarret vievät arvokasta tilaa, joka palvelisi paremmin jalankulkijoita ja pyöräilijöitä tai joka voitaisiin muuttaa viheralueiksi tai pysähdyspaikoiksi yhteiskäyttö- ja kimppakyytiautoille2. Julkinen liikenne vähentää liikennesumia, mikä taas lisää teillä liikkuvien muiden kulkuvälineiden käyttömukavuutta3. Parempi kaupunkisuunnittelu voi siis alkaa yksittäisistä kuluttajista, mutta loppujen lopuksi siinä tarvitaan kaikkien asianosaisten apua.

Hinta

Aliarvioimme usein kuinka paljon rahaa käytämme autoihimme. Sopivan parkkipaikan löytäminen voi olla kallista ja aikaavievää, huoltaminen tuo mukanaan omat kustannuksensa, ja monelle auton ostamisesta, käyttämisestä ja huoltamisesta kasautuva lasku on yksi suurimmista syistä autottomuudelle4. Jos et tarvitse autoa säännöllisesti, voit kokeilla vuokraamista tai käyttää taksia. Tästä tai julkisen liikenteen palvelujen käyttämisen kautta saaduilla säästöillä voit silloin tällöin vuokrata unelmiesi auton eikä sinun tarvitse käyttää omaa aikaasi tai kustantaa sen huoltoa itse.

Lähteet

Statista
Juniper Research
Analysis and Policy Observatory (APO)
Whim