Geef minder uit, reis meer: Whim mobiliteitsvouchers

Koop nu mobiliteitsvouchers en bespaar €25

Kies voor een gemakkelijke, duurzame en veelzijdige manier om je te verplaatsen in Antwerpen en Vlaanderen. Whim combineert openbaar vervoer van De Lijn of NMBS, elektrische scooters en deelauto’s van Poppy, taxi’s van DTM of Antwerp Tax, fietsen van Velo Antwerpen, of huurauto’s van Hertz en Sixt. Met Whim heb je maar één app nodig om je route te plannen en voor je reizen te betalen.

Mobiliteitskrediet t.w.v. € 65 voor slechts € 40

Gebruik de voucher voor jezelf of geef het aan iemand cadeau. Profiteer van dit tijdelijke aanbod en koop mobiliteitskrediet t.w.v. € 65 voor slechts € 40 (voor zelfstandige professionals ook nog fiscaal aftrekbaar) direct in onze webwinkel:

Ben je zelfstandig professional? Bij de belastingaangifte 2022 kunnen de aanschafkosten als aftrekpost worden opgevoerd. Je mag één voucher per werknemer aftrekken, dus eventuele extra vouchers zijn niet fiscaal aftrekbaar, maar je geniet nog wel het €25 voordeel. Meer informatie over onze mobiliteitsvouchers voor werknemers.

Whim maakt mobiliteit gemakkelijk en duurzaam

Whim is een bekroonde mobiliteitsapp met als doel mobiliteit soepeler, het dagelijks leven gemakkelijker en onze steden groener te maken. Met Whim heb je toegang tot verschillende vervoersdiensten in één app: openbaar vervoer, taxi’s, elektrische steps, deelfietsen, auto’s en andere opties. Je kunt je reis plannen, boeken en betalen zonder van app te hoeven wisselen. En dit alles zonder extra kosten.

Verklein je ecologische voetafdruk met een flexibel en veelzijdig alternatief voor mobiliteit. Door gebruik te maken van Whim kan je per rit het beste vervoersmiddel kiezen. Hierdoor reis je niet altijd met de auto en zul je vaker kiezen voor CO2-neutrale alternatieven. Maar als je toch eens een auto nodig hebt, dan is dat natuurlijk ook mogelijk met Whim: een taxi voor de korte ritten, of een Poppy deelwagen voor wat langer gebruik.

De voordelen:

 • Focus op duurzame vervoersmiddelen: beter voor mensen, steden en het milieu
 • Een voordelige manier om je reiskosten te verlagen. Je krijgt een reistegoed van € 65,-, terwijl het je dankzij een slimme combinatie van verschillende subsidies slechts € 40 bruto kost – en als je zelfstandig professional bent in veel gevallen slechts de helft, inclusief de fiscale gevolgen.
 • Door gebruik te maken van deelmobiliteit, bespaar je maandelijks tientallen euro’s aan parkeerkosten, verkeersbelasting en andere kosten die gepaard gaan met het gebruik van de eigen auto, terwijl je toch een auto ter beschikking hebt wanneer je deze nodig hebt
 • Volledige keuzevrijheid: dankzij het aanbod aan verschillende vervoersmiddelen kan je altijd reizen zoals jij dat wilt.

Hoe het werkt

 1. Koop je Whim mobiliteitsvoucher op deze website. Je betaalt €40 en ontvangt €65 aan flexibel mobiliteitsbudget om te gebruiken in de Whim app.
 2. Je ontvangt de voucher code via e-mail.
 3. Download Whim van de Google Play Store of Apple App Store.
 4. Voltooi registratie in de Whim App.
 5. Voeg een geldig betaalmiddel toe: creditkaart en/of Apple Pay. (We hebben deze alleen nodig als back-up – er worden geen kosten in rekening gebracht zolang je geldig reistegoed hebt)
 6. Ontwaard de vouchercode in Whim.
 7. Je bent klaar om Whim te gebruiken. Geniet er van!

Meerdere vouchers kopen? Bijv voor gezinsleden? Dat is mogelijk. Als je meerdere vouchers met één transactie bestelt, dan krijgt je alle vouchers in één e-mail. Vanuit deze email kan je de verschillende codes gemakkelijk delen met verschillende personen via email.

Whim App_Gift2Give Mobiliteitsvouchers voor werknemers

Nog vragen?

Gelieve naar benedenstaande Veelgestelde Vragen sectie te gaan, of neem direct contact met ons op:

Vragen over je bestelling, of over het ontwaarden van de mobiliteitsvouchers: Neem contact met ons op via het Help Centre of stuur een email naar info@whimapp.com .

*Mede mogelijk gemaakt door Slim naar Antwerpen:


Frequently Asked Questions

Mobiliteitsvouchers zijn digitale kortingbonnen ter waarde van €65 waarmee de gebruiker in een mobiele applicatie van Whim zijn/haar vervoersbewijzen geheel of gedeeltelijk kan betalen.

Stap 1: Ga naar de website en druk vervolgens op ‘koop mobiliteitsvouchers’.

Stap 2: Kies het gewenste pakket en aantal vouchers.

Stap 3: Kies betaalmethode en factuur (optioneel).

Ontvang de voucher(s) op je scherm en per e-mail. Je kan deze doorsturen per e-mail naar een begunstigde en/of afdrukken. Als je de QR-code scant, kan je ze gebruiken in de app van Whim.

Na aankoop kan je de voucher activeren door erop te klikken en vervolgens het e-mailadres van de begunstigde in te geven.

Druk op de voucher of onderaan in de e-mail ‘Open Whim app’:

De Whim-app opent automatisch na het drukken op de voucher of het scannen van de QR-code. De code dient echter nog manueel ingegeven of gekopieerd en geplakt te worden in de Whim app via je profiel (linksboven in homescreen) en kies vervolgens ‘Reistegoed toevoegen’.

Indien er zich een probleem voordoet voor het ontwaarden van de mobiliteitsvoucher in de Whim app, verzoeken wij je ons te contacteren via https://helpcenter.whimapp.com/hc/nl-be/requests/new, met achterlating van de gegevens van de desbetreffende voucher, een foto van de voucher en een korte beschrijving van het probleem.

De vervaldag staat op de digitale voucher. Als je de voucher scant met de camera van je smartphone kan je eveneens de geldigheid controleren.

Nee. De mobiliteitsvoucher is in principe een krediet van €65 bij Whim, waarvan wordt afgeboekt elke keer dat je Whim gebruikt om een reis te maken. En dit totdat het krediet is opgebruikt.

Nee. Mobiliteitsvouchers staan niet op naam. De voucher hanteert het principe ‘aan toonder’: indien de voucher geldig is (actief is) kan een transactie plaatsvinden.

Neen, als je je bestelling hebt ontvangen per e-mail, zijn de vouchers klaar voor gebruik in de Whim app.

Je kunt klachten of suggesties over onze dienstverlening doorgeven op onze website: Whim Helpcenter. Je verkrijgt binnen 5 werkdagen een reactie van Whim. Uiteraard zullen wij ons best doen om je klacht naar tevredenheid op te lossen.

Indien je opmerkt – na de betaling van je mobiliteitsvouchers – dat bepaalde gegevens niet kloppen, laat het ons dan weten via Helpcenter.

De koper is steeds de eindverantwoordelijke in verband met het bevestigen van de gegevens aan Whim en Gift2Give. Whim en Gift2Give bevestigen deze gegevens onder geen enkel beding te geven aan derden, tenzij afgedwongen door rechterlijk bevel.

Whim en Gift2Give kunnen nooit aansprakelijk gesteld worden bij het versturen van een order naar een foutief e-mailadres.

Momenteel is het mogelijk om betalingen uit te voeren via Bancontact, iDeal, KBC/CBC Betaalknop en Belfius Betaalknop. Indien je een bankkaart hebt die van een niet-Belgische of Nederlandse bank afkomstig is, is het (momenteel) nog niet mogelijk om via de webshop bestellingen te plaatsen. Indien dit het geval is kan je contact met ons opnemen via Whim Helpcenter. Je verkrijgt dan van ons een bestelformulier toegestuurd. Na bevestiging van jouw order, verkrijg je een factuur met daarop een rekening vermeldt om de betaling door te voeren. Pas na ontvangst van de gelden door Whim, zal je bestelling klaargemaakt worden en worden opgestuurd per e-mail.

Werkgevers kunnen mobiliteitsvouchers tot een aankoopbedrag van €40 per jaar, per werknemer, onder de vorm van cadeaubonnen aanbieden aan hun personeel. Ze zijn vrijgesteld van loonbelasting! Via de website van de FOD-financiën kan je te allen tijde de verschillende fiscale voordelen opzoeken. Let wel op: deze voordelen, die enkel in België gelden, kunnen na verloop van tijd veranderen. Raadpleeg daarom je accountant of boekhouder voor eventuele wijzigingen in de wetgeving.

Na diverse bronnen te hebben nagelezen en verwerkt, kan men tot de constatatie komen dat er in België niet echt regelgeving bestaat omtrent mobiliteitsvouchers. Dit wil zeggen dat de werkgever of handelaar die mobiliteitsvouchers aankoopt, akkoord gaat met de algemene voorwaarden aangaande de uitgever van de vouchers.

Tevens is de uitgever niet gebonden om de voucher – na vervaldatum – nog te innen. Dit is en blijft de interpretatie van de uitgever en wordt duidelijk uitgelegd in diens algemene voorwaarden m.b.t. de mobiliteitsvouchers. Het moet echter wel mogelijk zijn om te allen tijde te weten te komen hoelang en waar de vouchers geldig zijn zonder dat dit expliciet op de drager zelf wordt gedrukt.
Men kan dus algemeen concluderen dat de mobiliteitsvouchers wel wat ongeschreven regels hebben, maar deze zijn vrij interpreteerbaar op gebied van:

 • Vervaldatum: moet vermeld zijn/raadpleegbaar zijn + redelijke termijn bedragen;
 • Teruggave plicht op vouchers: mobiliteitsaanbieder is hier niet toe verplicht;
 • Innen na vervaldatum: uitgever is hiertoe niet verplicht.
 • Noch Whim, noch Gift2Give, is gebonden aan het cash teruggeven op de digitale vouchers.

De FOD-financiën redeneert dat een factuur opmaken bij aankoop van mobiliteitsvoucher voor zelfstandigen/ondernemingen NIET zinvol is, aangezien de btw pas opeisbaar is bij inning of m.a.w. wanneer de gebruiker het geleverde goed/dienst heeft ontvangen. Het is de mobiliteitsaanbieder, die de voucher als betaalmiddel aanvaardt, die hierop nadien immers logischerwijs (zoals bij al zijn inkomsten) 21% of 6% btw dient te vereffenen. Mocht er alsnog een factuur worden opgemaakt, dient daar – naast het bedrag van de aangekochte mobiliteitsvouchers expliciet op vermeld te worden “handeling buiten de toepassingssfeer van de btw”, waardoor de factuur zelf dus ook geen betekenis meer heeft aangezien er op deze aankoop zelf géén btw te recupereren valt door de handelaar of werkgever want hij heeft hier geen recht op aftrek.

Enkel de vrijstelling van directe belasting blijft wél gelden, met name de fiscale aftrekbaarheid van de aankoop als sociaal voordeel voor het personeel. Dit wordt immers niét belast als het bedrag niet hoger is dan 40€ per jaar/per werknemer. Om deze vrijstelling te staven, kan wel een verantwoordingsstuk of attest opgesteld worden.

Whim werkt samen met het Belgische bedrijf Gift2Give voor de uitvoering van dit speciale mobiliteitsvoucher programma. Dankzij Gift2Give kunnen werkgevers gemakkelijk gebruik maken van aantrekkelijke subsidieregelingen van de Belgische overheid en de Stad Antwerpen. Lees hier meer over Gift2Give.

U kunt de vouchers ontwaarden tot en met 31 December 2022. Na het ontwaarden van de voucher in Whim, kan het mobiliteit krediet gebruikt worden tot en met 1 jaar na de datum van ontwaarding. Bijvoorbeeld, als je de voucher ontwaardt op 21 Maart 2022, dan kan het mobiliteitskrediet gebruikt worden tot 21 Maart 2023. Hierna zal eventueel ongebruikt krediet verlopen.