Mobiliteitsvouchers voor werknemers

Geef uw werknemers duurzame mobiliteit cadeau

Bied uw werknemers een gemakkelijke, duurzame en veelzijdige manier om zich te verplaatsen in Antwerpen en Vlaanderen. Whim combineert openbaar vervoer van De Lijn of NMBS, elektrische steps en deelauto’s van Poppy, taxi’s van DTM of Antwerp Tax, fietsen van Velo Antwerpen en huurauto’s van Hertz en Sixt. Met Whim heb je maar één app nodig om je route te plannen en voor je reizen te betalen.

Mobiliteitskrediet t.w.v. € 65 voor slechts € 40

Profiteer van dit exclusieve B2B-aanbod en koop een mobiliteitsvoucher t.w.v. € 65 voor slechts € 40* (fiscaal aftrekbaar) direct in onze webwinkel:

Whim maakt mobiliteit gemakkelijk en duurzaam

Whim is een bekroonde mobiliteitsapp met als doel mobiliteit soepeler, het dagelijks leven gemakkelijker en onze steden groener te maken. Met Whim heeft u toegang tot verschillende vervoersdiensten in één app: openbaar vervoer, taxi’s, elektrische steps, deelfietsen, auto’s en andere opties. U kunt uw reis plannen, boeken en betalen zonder van app te hoeven wisselen. En dit alles zonder extra kosten.

Verklein de ecologische voetafdruk van uw bedrijf door uw medewerkers een flexibel en veelzijdig alternatief voor mobiliteit te bieden. Door gebruik te maken van Whim kunnen uw medewerkers per rit het beste vervoersmiddel kiezen. Hierdoor reizen zij niet altijd met de auto en kiezen vaak voor CO2-neutrale alternatieven.

De voordelen

 • Focus op duurzame vervoersmiddelen: beter voor mensen, steden en het milieu
 • Een waardevol geschenk voor uw medewerkers
 • Een voordelige manier om de reiskosten van uw medewerkers te verlagen. Uw medewerkers reizen voor € 65,-, terwijl het u dankzij een slimme combinatie van verschillende subsidies slechts € 40 bruto kost – en in veel gevallen slechts de helft, inclusief de fiscale gevolgen.
 • Door gebruik te maken van deelmobiliteit, rapporteert uw medewerker minder parkeer- en andere kosten die gepaard gaan met het gebruik van de eigen wagen.
 • Volledige keuzevrijheid: dankzij het aanbod aan verschillende vervoersmiddelen kan elke medewerker reizen zoals hij of zij wil.

Hoe het werkt

 1. Koop één Whim mobiliteitsvoucher per medewerker. U betaalt € 40 (fiscaal aftrekbaar) en uw medewerkers ontvangen € 65 aan flexibel mobiliteitsbudget om te gebruiken in de Whim app.
 2. Deel de vouchercodes met uw medewerkers via e-mail.
 3. Bij uw belastingaangifte 2022 kunt u de aanschafkosten als aftrekpost opvoeren. U mag één voucher per werknemer aftrekken, dus eventuele extra vouchers die u per werknemer heeft gekocht zijn niet fiscaal aftrekbaar
 1. Download Whim in de Google Play Store of Apple App Store
 2. Voltooi registratie in de Whim App
 3. Voeg een geldig betaalmiddel toe: kredietkaart en/of Apple Pay. (We hebben deze alleen nodig als back-up – er worden geen kosten in rekening gebracht zolang er geldig reistegoed beschikbaar is)
 4. Ontwaard de door je werkgever verstrekte vouchercode ter waarde van € 65
 5. U bent klaar om Whim te gebruiken. Genieten van!
Whim App_Gift2Give Mobiliteitsvouchers voor werknemers

Nog vragen?

Gelieve naar benedenstaande Veelgestelde Vragen sectie te gaan, of neem direct contact met ons op:

Vragen over uw bestelling, of over het ontwaarden van de mobiliteitsvouchers: 
Neem contact met ons up via het Help Center of stuur een email naar info@whimapp.com.

Voor verzoeken tot samenwerking met Whim, of om meer te leren over het gebruik van Whim voor de duurzame bedrijfsmobiliteit behoefte van uw bedrijf, neem svp contact op met
Eelco van Wijk
Verkoopdirecteur, MaaS Global
eelco.vanwijk@maas.global

*Mede mogelijk gemaakt door Slim naar Antwerpen:


Frequently Asked Questions

Mobiliteitsvouchers zijn digitale kortingbonnen ter waarde van €65 waarmee de gebruiker in een mobiele applicatie van Whim zijn/haar vervoersbewijzen geheel of gedeeltelijk kan betalen.

Stap 1: Ga naar de website en druk vervolgens op ‘koop mobiliteitsvouchers’.

Stap 2: Kies het gewenste pakket en aantal vouchers.

Stap 3: Kies betaalmethode en factuur (optioneel).

Ontvang de voucher(s) op je scherm en per e-mail. Je kan deze doorsturen per e-mail naar een begunstigde en/of afdrukken. Als je de QR-code scant, kan je ze gebruiken in de app van Whim.

Na aankoop kan je de voucher activeren door erop te klikken en vervolgens het e-mailadres van de begunstigde in te geven.

Druk op de voucher of onderaan in de e-mail ‘Open Whim app’:

De Whim-app opent automatisch na het drukken op de voucher of het scannen van de QR-code. De code dient echter nog manueel ingegeven of gekopieerd en geplakt te worden in de Whim app via je profiel (linksboven in homescreen) en kies vervolgens ‘Reistegoed toevoegen’.

Indien er zich een probleem voordoet voor het ontwaarden van de mobiliteitsvoucher in de Whim app, verzoeken wij je ons te contacteren via https://helpcenter.whimapp.com/hc/nl-be/requests/new, met achterlating van de gegevens van de desbetreffende voucher, een foto van de voucher en een korte beschrijving van het probleem.

De vervaldag staat op de digitale voucher. Als je de voucher scant met de camera van je smartphone kan je eveneens de geldigheid controleren.

Nee. De mobiliteitsvoucher is in principe een krediet van €65 bij Whim, waarvan wordt afgeboekt elke keer dat je Whim gebruikt om een reis te maken. En dit totdat het krediet is opgebruikt.

Nee. Mobiliteitsvouchers staan niet op naam. De voucher hanteert het principe ‘aan toonder’: indien de voucher geldig is (actief is) kan een transactie plaatsvinden.

Neen, als je je bestelling hebt ontvangen per e-mail, zijn de vouchers klaar voor gebruik in de Whim app.

Je kunt klachten of suggesties over onze dienstverlening doorgeven op onze website: Whim Helpcenter. Je verkrijgt binnen 5 werkdagen een reactie van Whim. Uiteraard zullen wij ons best doen om je klacht naar tevredenheid op te lossen.

Indien je opmerkt – na de betaling van je mobiliteitsvouchers – dat bepaalde gegevens niet kloppen, laat het ons dan weten via Helpcenter.

De koper is steeds de eindverantwoordelijke in verband met het bevestigen van de gegevens aan Whim en Gift2Give. Whim en Gift2Give bevestigen deze gegevens onder geen enkel beding te geven aan derden, tenzij afgedwongen door rechterlijk bevel.

Whim en Gift2Give kunnen nooit aansprakelijk gesteld worden bij het versturen van een order naar een foutief e-mailadres.

Momenteel is het mogelijk om betalingen uit te voeren via Bancontact, iDeal, KBC/CBC Betaalknop en Belfius Betaalknop. Indien je een bankkaart hebt die van een niet-Belgische of Nederlandse bank afkomstig is, is het (momenteel) nog niet mogelijk om via de webshop bestellingen te plaatsen. Indien dit het geval is kan je contact met ons opnemen via Whim Helpcenter. Je verkrijgt dan van ons een bestelformulier toegestuurd. Na bevestiging van jouw order, verkrijg je een factuur met daarop een rekening vermeldt om de betaling door te voeren. Pas na ontvangst van de gelden door Whim, zal je bestelling klaargemaakt worden en worden opgestuurd per e-mail.

Werkgevers kunnen mobiliteitsvouchers tot een aankoopbedrag van €40 per jaar, per werknemer, onder de vorm van cadeaubonnen aanbieden aan hun personeel. Ze zijn vrijgesteld van loonbelasting! Via de website van de FOD-financiën kan je te allen tijde de verschillende fiscale voordelen opzoeken. Let wel op: deze voordelen, die enkel in België gelden, kunnen na verloop van tijd veranderen. Raadpleeg daarom je accountant of boekhouder voor eventuele wijzigingen in de wetgeving.

Na diverse bronnen te hebben nagelezen en verwerkt, kan men tot de constatatie komen dat er in België niet echt regelgeving bestaat omtrent mobiliteitsvouchers. Dit wil zeggen dat de werkgever of handelaar die mobiliteitsvouchers aankoopt, akkoord gaat met de algemene voorwaarden aangaande de uitgever van de vouchers.

Tevens is de uitgever niet gebonden om de voucher – na vervaldatum – nog te innen. Dit is en blijft de interpretatie van de uitgever en wordt duidelijk uitgelegd in diens algemene voorwaarden m.b.t. de mobiliteitsvouchers. Het moet echter wel mogelijk zijn om te allen tijde te weten te komen hoelang en waar de vouchers geldig zijn zonder dat dit expliciet op de drager zelf wordt gedrukt.
Men kan dus algemeen concluderen dat de mobiliteitsvouchers wel wat ongeschreven regels hebben, maar deze zijn vrij interpreteerbaar op gebied van:

 • Vervaldatum: moet vermeld zijn/raadpleegbaar zijn + redelijke termijn bedragen;
 • Teruggave plicht op vouchers: mobiliteitsaanbieder is hier niet toe verplicht;
 • Innen na vervaldatum: uitgever is hiertoe niet verplicht.
 • Noch Whim, noch Gift2Give, is gebonden aan het cash teruggeven op de digitale vouchers.

De FOD-financiën redeneert dat een factuur opmaken bij aankoop van mobiliteitsvoucher voor zelfstandigen/ondernemingen NIET zinvol is, aangezien de btw pas opeisbaar is bij inning of m.a.w. wanneer de gebruiker het geleverde goed/dienst heeft ontvangen. Het is de mobiliteitsaanbieder, die de voucher als betaalmiddel aanvaardt, die hierop nadien immers logischerwijs (zoals bij al zijn inkomsten) 21% of 6% btw dient te vereffenen. Mocht er alsnog een factuur worden opgemaakt, dient daar – naast het bedrag van de aangekochte mobiliteitsvouchers expliciet op vermeld te worden “handeling buiten de toepassingssfeer van de btw”, waardoor de factuur zelf dus ook geen betekenis meer heeft aangezien er op deze aankoop zelf géén btw te recupereren valt door de handelaar of werkgever want hij heeft hier geen recht op aftrek.

Enkel de vrijstelling van directe belasting blijft wél gelden, met name de fiscale aftrekbaarheid van de aankoop als sociaal voordeel voor het personeel. Dit wordt immers niét belast als het bedrag niet hoger is dan 40€ per jaar/per werknemer. Om deze vrijstelling te staven, kan wel een verantwoordingsstuk of attest opgesteld worden.

Whim werkt samen met het Belgische bedrijf Gift2Give voor de uitvoering van dit speciale mobiliteitsvoucher programma. Dankzij Gift2Give kunnen werkgevers gemakkelijk gebruik maken van aantrekkelijke subsidieregelingen van de Belgische overheid en de Stad Antwerpen. Lees hier meer over Gift2Give.

Ja. U kunt per werknemer een onbeperkt aantal mobiliteitsvouchers aanschaffen, en genieten van de korting van €25 op elke voucher. Echter, u kunt per werknemer maar maximaal €40 per jaar aftrekken van de belasting.

De werknemer dient een betaalmethode in Whim te registreren. De volgende betaalmethoden zijn momenteel beschikbaar in Whim: persoonlijke kredietkaarten, bedrijfs kredietkaarten en Apple Pay. Een enkele kaart kan worden gebruikt op meerdere Whim-accounts. Apple Pay kan worden gebruikt met een Bancontact bank rekening of een kredietkaart als een financieringsmethode.

U kunt de vouchers ontwaarden tot en met 31 December 2022. Na het ontwaarden van de voucher in Whim, kan het mobiliteit krediet gebruikt worden tot en met 1 jaar na de datum van ontwaarding. Bijvoorbeeld, als je de voucher ontwaardt op 21 Maart 2022, dan kan het mobiliteitskrediet gebruikt worden tot 21 Maart 2023. Hierna zal eventueel ongebruikt krediet verlopen.